Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Tουρκικό Υπεξ: ''Η Ελλάδα να γίνει δημοκρατική και να σέβεται όλες τις θρησκείες’’



‘’Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες’’ απάντησε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών μετά στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών που χαρακτήρισε απαράδεκτη πρόκληση την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία.

Ακόμα, μήνυμα προς την Τουρκία στέλνουν και οι ΗΠΑ ότι θα πρέπει να διατηρήσει τον υφιστάμενο κοσμικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, δύο ημέρες μετά την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής και την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο μνημείο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ είπε «...Απλώς καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τρόπο που σέβεται τη σύνθετη ιστορία της».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για αντιδημοκρατική και οπισθοδρομική συμπεριφορά. «Οι ιστορικές επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας, που συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη δικαιώματα είναι γνωστές», αναφέρει η τουρκική διπλωματία.
Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:

Καταδικάζουμε τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την απαγγελία του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να δώσει συγχαρητήρια στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη "Νύχτα της Δύναμης", επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.
Το ιστορικό της Ελλάδας στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία είναι μεταξύ των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι καλά γνωστό.
Αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα: Οι Ελληνικές αρχές υποβάλουν την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα σε αυξανόμενη πίεση, υποβάλουν νόμους κατά των εκλεγμένων μουφτήδων σχετικά με τα καθήκοντά τους και απέρριψαν, φέτος, για άλλη μια φορά το αίτημα των μουσουλμάνων για προσευχή κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ραμαζανιού σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει ανοιχτό τζαμί.
Γι’ αυτό, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τι αντιλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία ακόμα δεν έχει τζαμί ούτε στην πρωτεύουσά της, από τον διαθρησκευτικό διάλογο που ανέφερε η ανακοίνωση. Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες.''

 Σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία λειτουργεί κανονικά ως κοσμικό μουσείο. Χρησιμοποιήθηκε ως τέμενος για περισσότερους από τέσσερις αιώνες όμως αυτό διακόπηκε το 1931, κατά την κοσμική αναμόρφωση της Τουρκικής Δημοκρατίας υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Η Αγία Σοφία άνοιξε τις πύλες της ως μουσείο το 1935.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.