Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Μόνοι τους καρφώθηκαν. Η Θάσος έχει το ζουμί βλ. πετρέλαιο




Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Έχουν οι γείτονες τόση ενεργειακή λιγούρα που δεν κρατιούνται και αυτοπροσδιορίζουν τα σημεία του Αρχιπελάγους Αιγαίου που τους ενδιαφέρουν περισσότερο.
Διότι άλλο είναι να τρυπάς στα 5000μ βάθος βλ. Λεκάνη Ανατολικής Μεσογείου και άλλο είναι να ρουφάς από τα 200μ και μάλιστα πετρέλαιο εφάμιλλο σε ποιότητα με αυτό της Σαουδικής Αραβίας βλ Μπάμπουρα-Θάσος και Λαδοξέρα-Σαμοθράκη.

Και όχι μόνο αυτό, υπάρχει και άλλο πλεονέκτημα, να βρίσκεται αυτό το ενεργειακό αιγαιοπελάγιτικο αντίκλινο του Βόρειου Αιγαίου πλησίον του πολυάριθμου κοινωνικού ιστού της Κωνσταντινούπολης που διψάει από πολύτιμη ενέργεια.
«Μια έκθεση από το Επιμελητήριο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (EMO) της Κωνσταντινούπολης, που δημοσιεύεται στην μεγαλύτερη κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Zaman αποκαλύπτει του λόγου το αληθές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το EMO, (Elektrik Mühendisleri Odası), το περασμένο έτος οι διακοπές ρέματος ξεπέρασαν τις 72 χιλιάδες ώρες!
Σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης καθημερινά γίνονται ανακοινώνεις σε ποιες περιοχές θα γίνει διακοπή ρεύματος,
Σύμφωνα με την τουρκική «Ρυθμιστική Αρχή Αγοράς Ενέργειας», (EPDK), το ενεργειακό πρόβλημα θα επιδεινωθεί ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις των τιμών της κατανάλωσης ενέργειας..
Κλονίζεται» η τουρκική οικονομία και ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδοσίας ακόμα και στην εύπορη Κωνσταντινούπολη.» του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 20 Ιανουαρίου 2016
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ στα Ελληνοτουρκικά, ΠΈΡΣΙ
Γιατί δήλωνε ο ανεκδιήγητος τούρκος…;
Η Ζουράφα βλ. ΛΑΔΟΞΕΡΑ στα Ελληνικά, βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
«Η YENI CAG δημοσιεύει άρθρο του Ahmet Takan με τίτλο «Η Ελλάδα έβαλε στο μάτι ένα ακόμα νησί μας».
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Επιτελικός Συνταγματάρχης εν αποστρατεία Umit Yalım έδειξε με έγγραφα στην κοινή γνώμη τις πικρές αλήθειες που κάποιοι επιθυμούν να παραβλέπουν.
Ο Γιαλίμ είπε ότι η Ελλάδα κατέλαβε την τουρκική νήσο Ζουράφα .
Το νησί Ζουράφα, ανήκει στην τουρκική Δημοκρατία.
«Πρόκειται για νησί στο μέγεθος της Χάλκης, που βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη.»
Γεωγραφικά, η Ζουράφα βρίσκεται 5.5 μίλια δυτικά ανατολικά της Σαμοθράκης, μεταξύ του δήμου Εnez της Αδριανούπολης και της Ίμβρου.»onalert.gr/stories/i-tourkia-thelei-krisi-i-zurafa-einai-diki-mas/47493
Γιατί σήμερα που αποκορυφώνεται η κρίση στα Ελληνοτουρκικά οι νεοθωμανοί –υποψήφιοι λεηλατητές δηλώνουν για το νησί της Θάσου που μαζί με την Λαδοξέρα της Σαμοθράκης είναι η φυσική φρουρά του ενεργειακού θησαυροφυλακίου του Βόρειου Αιγαίου;
«Θεωρούν ότι η Θάσος πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη και στην περιοχή της να μην διεξάγονται στρατιωτικές δραστηριότητες.
H Άγκυρα τελεί υπό παροξυσμό και «απαγορεύει» σε υπουργό και αρχηγούς Επιτελείων να επισκέπτονται την Θάσο και να παρακολουθούν ασκήσεις Εθνοφυλακής!
Μάλιστα το παρουσιάζουν ως παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης! Μιας Συνθήκης που ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί με επίσημες δηλώσεις.
Η «yenicag» αναφέρει ότι: «Νέα ελληνική πρόκληση στο Αιγαίο. Η Ελλάδα προβαίνει σε κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολεμική σύγκρουση στο Αιγαίο»!
« Η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει 18 μεγάλα νησιά τα οποία ανήκουν στην Τουρκία, ενώ κατέχει και 152 βραχονησίδες και υφάλους που είναι τουρκικά.
Η Τουρκία καταγγέλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις Συνθήκες, για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων του 1914» και της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, με το παράρτημα της Συνθήκης που σχετίζεται με το καθεστώς των Στενών, καθώς και με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947. του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου pronews.gr/portal 17 Μαρτίου 2017
ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΡΦΏΘΗΚΑΝ οι τούρκοι από μόνοι τους.
Που βρίσκεις λοιπόν καλής ποιότητας πετρέλαιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη;
Μα φυσικά στην Ζουράφα και στον διπλανό Μπάμπουρα που ανήκουν στο ίδιο ενεργειακό υποθαλάσσιο αντίκλινο του Βόρειου Αιγαίου.
¨Το 1978, δηλαδή πριν μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη σε μια περιοχή για την οποία γινόταν πολύς λόγος. Πρόκειται για την περιοχή στην οποία η Χούντα είχε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολύ πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα αλλά η προηγούμενη μελέτη είχε χαθεί. Η μελέτη ανέφερε ότι 10 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήριο ΜΠΑΜΠΟΥΡΑΣ της Θάσου,
υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου, ΑΜΕΣΑ αξιοποιήσιμο, σε μικρό βάθος από την επιφάνεια και με κόστος εξόρυξης ίσο με αυτό των πηγαδιών που υπάρχουν στη Σ. Αραβία!
Το κόστος εξόρυξης στη Σ. Αραβία ήταν 5 δολάρια το βαρέλι και η μελέτη καταδείκνυε ότι στην θαλάσσια περιοχή του ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ το κόστος ήταν μόλις 4,8 δολάρια /βαρέλι γεγονός που την καθιστούσε ισότιμη με μια οποιαδήποτε εξόρυξη σε χερσαίο έδαφος.
Αντίθετα, οι εξορύξεις σε θαλάσσιες περιοχές είναι πάντοτε ακριβότερες όπως αυτές για παράδειγμα του πετρελαίου Μπρέντ.
Στον ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ, το κοίτασμα ήταν «καθαρό» από θειάφι, γεγονός που έκανε την εκμετάλλευσή του πιο ελκυστική . Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το συγκεκριμένο κοίτασμα προσφερόταν για μια παραγωγή που μπορούσε να φτάσει και τα 200.000 βαρέλια ημερησίως.¨ istorikathemata.com/19 Ιανουαρίου 2011
¨Το σημαντικότερο από τα κοιτάσματα του ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ βρίσκεται στην αμφισβητούμενη ζώνη των 10,5 μιλίων. Δηλαδή η εκμετάλλευση του απαιτεί την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.¨
Η Λαδοξέρα και η Θάσος με πράξεις και ενέργειες παράνομες αμφισβητείται ευθέως από τους τούρκους πειρατές.
Η κρίση του προσφυγικού στο ΑΙΓΑΙΟ ,το θέμα των ΣΤΕΝΩΝ του Βοσπόρου , οι διάδρομοι ναυσιπλοίας στο Βόρειο Αιγαίο και η πρόσφατη ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ των Τούρκων συνθέτουν το εκρηκτικό μίγμα των ημερών μας.
Ουσιαστικά μπήκαμε σε ¨εμπλοκή¨ με τους Τούρκους την στιγμή που την καθημερινότητα του Έλληνα κάποιοι την έκανα εφιάλτη.
Ας κρατήσουν οι τουρκαλάδες και οι υπόλοιποι την όρεξη τους.
Πριν ένα χρόνο αρθρογραφήσαμε:
«Πολλοί ΠΡΙΝΟΙ θα ζεστάνουν την Ελληνική ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ» ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ γνώριζε ότι 17 ετών νέος από συγκυρία παραβρέθηκα εντελώς τυχαία λόγω γνωριμίας μου με το καπετάνιο του σλέπι που μετέφερε τους δημοσιογράφους στην πρώτη δοκιμαστική καύση που έγινε στον Πρίνο τον Απρίλιο του 1974 και γνώριζε ότι από αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα με απασχολούσε αργότερα τι γεωπολιτικές επιπτώσεις θα έχει το γεγονός αυτό . Αυτά του τα μετέφερε το 1990 συγγενικό μου πρόσωπο που ήταν πνευματικό του παιδί.
Στις ανησυχίες μας απάντησε..
¨πες του να μην ανησυχεί … Πολλοί ΠΡΙΝΟΙ θα ζεστάνουν την Ελληνική ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ¨
Με πίστη και ελπίδα
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.