Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Βουλευτική παρουσία σε εκπαιδευτικό κέντρο ή …κέντρο εκπαίδευσης;

4

Στις 24/12/2016, το πάντα αχώριστο ξανθιώτικο ντουέτο Αχμέτ Μετέ –  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, είχαν από κοινού ομιλία εκτός Ελλάδος: τουρκομουφτής και βουλευτής (Σύριζα) μίλησαν για την “Δυτική Θράκη” σε φοιτητική εστία στην Αδριανούπολη.
Αντιλαμβανόμαστε πως όλο αυτό ηχεί λίγο περίεργα αλλά το προσπερνάμε. Γιατί όμως ο κ. βουλευτής δεν είπε τίποτε σε κανένα μέσο ενημέρωσης (τουρκόφωνο ή όχι) σχετικά με την ομιλία του εκεί και κυρίως για το περιεχόμενο της ομιλίας;
2Στην εστία αυτή προφανώς πηγαίνουν και παιδιά και φοιτητές από την ελληνική Θράκη. Εννοείται πως μένουν ξεχωριστά αγόρια – κορίτσια, ενώ ο διαχωρισμός αυτός φαίνεται ακόμη και στο επίπεδο του ακροατηρίου της εκδηλωσης. Η κοινότητα αυτή (Ilim Yayma Cemiyeti) αυτοπροσδιορίζεται στην ιστοσελίδα της ως “φιλανθρωπικός φορέας ιδρυθείς στις 11/10/1951, ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, υπό το φως των εθνικών και θρησκευτικών αξιών”. Ενδεικτικό επίσης είναι πως σε αίθουσά της, όπου φαίνεται  συγκέντρωση σπουδαστών, πίσω από το γραφείο δεν υπάρχει ο Κεμάλ αλλά το μονόγραμμα του σουλτάνου! Ο φορέας αυτός έχει 168 (!) παραρτήματα στην Τουρκία. Προφανώς πρόκειται για ημικρατικό φορέα, διότι δομές τέτοιου μεγέθους μόνο με κρατική στήριξη μπορούν να σταθούνε. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μόνο στην Κωνσταντινούπολη έχει 29 εστίες!
1
Αναζητώντας πληροφορίες για την εστία αυτή, όπου εκπαιδεύονται (και) οι μουσουλμάνοι συντοπίτες μας, μπήκαμε στο προφίλ της στο facebook. Εκεί λοιπόν είδαμε με έκπληξη την ανάρτησή της για το πώς αντιλαμβάνεται την σωματική ευεξία και τον αθλητισμό. Κάτω από πλήθος φωτογραφιών σαν κι αυτές που παραθέτουμε, γράφει: “Οργανώσαμε τουρνουά πέϊντμπολ πριν από την εβδομάδα των εξετάσεων για να βγάλουν οι σπουδαστές το στρες τους και να παραμένουν σε φόρμα”. Στην κρατική αυτή εστία λοιπόν η ίδια η Διεύθυνση οργανώνει τουρνουά πέιντμπολ, που σημαίνει πολεμικά παιχνίδια και στρατιωτική εκγύμναση με μοναδική διαφορά την απουσία πυρομαχικών (αντικαθίστανται με χρώματα). Α, να για παράδειγμα ένας εκ των συμμετεχόντων σε μια φωτογραφία κάνει και το σήμα των Γκρίζων Λύκων! Είπαμε, “η εστία παρέχει εκπαίδευση υπό το φως των εθνικών και θρησκευτικών αξιών”…
Άραγε στις εθνικές και θρησκευτικές αυτές αξίες απευθύνθηκε κι ο βουλευτής της Ριζοσπαστικής Αριστεράς;
Μ.Κ. (tourkikanea@gmail.com)
antifonitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.