Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η Αλβανία Απαιτεί Συγνώμη της Ελλάδας


ΚΟΤΖΙΑΣ


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά στην Αλβανία και το αλβανικό παρακράτος με αρχηγό το κόμμα των τσάμηδων PDIU αλλά και αρωγό τον Αλβανό Πρωθυπουργό, σύμφωνα με πηγές στην Αλβανία, ζητά από την Ελλάδα να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος του «τσάμικου λαού».

Ο πρόεδρος του PDIU Shpetim Idrizi συνεχίζοντας τις προκλήσεις αναφέρει ότι, ο χειρισμός του τσάμικου, ως θέμα που απαιτεί δίκαιη και αξιοπρεπή λύση, είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο συστατικό του αλβανό-ελληνικού διπλωματικού φακέλου. Η Ελλάδα έρχεται από μια μάχη που έδωσε στο Eurogroup, την οποία χαρακτήρισε ως μάχη για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Στηριζόμενη ακριβώς σ΄ αυτό το πνεύμα, η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια για 300 χιλ. πολίτες της, πρώην Έλληνες πολίτες, για το ιδιοκτησιακό, για το δικαίωμα επιστροφής, το δικαίωμα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας και τα μειονοτικά δικαιώματα, τα οποία από κοινού, απαρτίζουν το τσάμικο ζήτημα. Όλα αυτά μπορεί να ξεκινήσουν με μία συγνώμη, την οποία κάθε μεγάλο έθνος έχει ζητήσει, για αδικίες που διέπραξε. Η συγνώμη προς τους αλβανούς της Τσαμουριάς είναι καθυστερημένη, αλλά τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ζητηθεί.
Βέβαια δεν έμεινε μόνο εκεί, επικρίνοντας την Ελλάδα για ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θεωρεί ότι το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις, θα ήταν η επίσημη κατάργηση του νόμου του εμπολέμου, τον οποίο η Ελλάδα διατηρεί ακόμα σε ισχύ και ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν υπογράψει μεταξύ τους το Σύμφωνο Φιλίας, η παρουσία του παράλογου αυτού Νόμου, καθιστά μη ειλικρινή το χειρισμό κάθε θέματος μεταξύ των δύο χωρών.
Βέβαια όπως είχαμε προβλέψει ο Ιντρίζι αναφέρθηκε και στις θαλάσσιες ζώνες θεωρώντας ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά, όπως και η αναγνώριση του Κοσόβου.
Είχαμε εκφράσει με σειρά άρθρων μας στο pentapostagma.gr τον έντονο προβληματισμό μας για την πραγματοποίηση της επίσκεψης κάτω από τις ανθελληνικές συνθήκες και ρητορική, που είχαν αναπτυχθεί ενόψει της επίσκεψης από τους Αλβανούς αξιωματούχους. Παρότι η επίσημη ατζέντα της επίσκεψης είναι καθησυχαστική, θεωρούμε ότι υπάρχει μυστική ατζέντα και θα τεθούν στο τραπέζι θέματα αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες, τα στρατιωτικά κοιμητήρια, η άρση του εμπολέμου, το τσάμικο. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία φέρουν ακέραια την ευθύνη ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κρίση να εξασφαλίζουν την Εθνική Κυριαρχία και το Εθνικό Συμφέρον.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.