Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

JOSEPH STIGLITZ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ : ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΤΗΝ «ΠΑΤΗΣΕΤΕ» ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ


1421695182701

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία απεύθυνε ο βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας γνωστός διεθνώς οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, μην τυχόν και προχωρήσει στην υιοθεσία του ευρώ σαν νόμισμα της, επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα της χώρας μας η οποία, σύμφωνα με τον διάσημο Αμερικανό Οικονομολόγο, ουσιαστικά κατέστρεψε την οικονομία της με την ένταξη της στην Ευρωζώνη.
Μιλώντας προσκεκλημένος σε συνέδριο του «Ιδρύματος Νέων Επιχειρηματιών» στα Άδανα της Τουρκίας, ο Joseph Stiglitz προειδοποίησε την Τουρκία ότι μια πιθανή προσχώρηση της στην νομισματική ένωση της Ευρώπης θα αποβεί μεγάλη καταστροφή για την τουρκική οικονομία ενώ θα έχει και πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος έκανε μια εκτενή ανάλυση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και αναφέρθηκε στην πρωτοφανή πτώση των τιμών του πετρελαίου. Όπως επεσήμανε, αν η Τουρκία δεν είχε εθνικό νόμισμα να χειρίζεται την κρίση, η τουρκική οικονομία θα είχε υποστεί μεγάλη ζημιά. Όπως τόνισε η κατάρρευση της διεθνής αγοράς του πετρελαίου που έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλές οικονομίες του Περσικού κόλπου καθώς και στην Ρωσία, δεν θα αποβεί τελικά προς όφελος της διεθνούς οικονομίας και θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο διεθνές οικονομικό πεδίο. Στην περίπτωση αυτή είναι αναγκαίο, όπως υποστήριξε, η ύπαρξη ενός εθνικού νομίσματος που θα δίνει την δυνατότητα και την ευχέρεια στην τουρκική κυβέρνηση να ασκήσει μια ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, αναλόγως των εξελίξεων και των επιπτώσεων από τις αναταράξεις αυτές.
Όσον αφορά το ευρώ, ο Αμερικανός οικονομολόγος τόνισε πως ήταν από την αρχή ένα μεγάλο λάθος και οι προσεχείς εξελίξεις με την ραγδαία πτώση της ισοτιμίας του είναι μόνο η αρχή μεγαλυτέρων αναταράξεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες που έκαναν την λάθος επιλογή να το υιοθετήσουν. Το ευρώ, όπως υποστήριξε ο Joseph Stiglitz, θα προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές στις ευρωπαϊκές οικονομίες και εδώ προχώρησε σε μια σαφή προειδοποίηση και προς την γερμανική οικονομία για την οποία προέβλεψε ότι με την σημερινή στάση της γερμανικής κυβέρνησης, θα προκαληθεί σταδιακά μια ύφεση στην γερμανική οικονομία η οποία θα έχει και πολύ σοβαρές πολιτικές και όχι μόνο επιπτώσεις σε όλη την ευρωζώνη. Μάλιστα επικαλέστηκε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της χώρας μας, της Ελλάδας, που σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο πληρώνει τις βαριές συνέπειες της υιοθέτησης του ευρώ. Ο Joseph Stiglitz δεν δίστασε να επιτεθεί ανοιχτά στην Γερμανία για την οποία επεσήμανε ότι μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας εάν συνεχίσει με αυτή την παραλογή οικονομική πολιτική. Η ευρωζώνη, υποστήριξε ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, δεν έχει κανένα μέλλον και είναι στην αρχή της ολοκληρωτικής της κατάρρευσης.
Ας όψονται όλοι αυτοί οι πολιτικοί που μας οδήγησαν σε αυτή την θανάσιμη επιλογή χωρίς καν να ρωτήσουν τον ελληνικό λαό, όπως έκαναν άλλοι λαοί της Ευρώπης, όπως η Σουηδία και η Δανία που αρνήθηκαν να προσχωρήσουν στην νομισματική ένωση και ποτέ δεν το μετάνιωσαν.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.