Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Σε πανικό οι ΗΠΑ – FT: Δάκτυλος Πούτιν πίσω από τη κόντρα Ελλάδας – Ε.Ε για τη Ρωσία


Σε πανικό οι ΗΠΑ – FT: Δάκτυλος Πούτιν πίσω από τη κόντρα Ελλάδας – Ε.Ε για τη Ρωσία

Ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα μετά τον επίσημο διορισμό του ως πρωθυπουργού ήταν ο Αντρέι Μασλόφ, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, ο οποίος παρέδωσε συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 απαιτούσε έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζουν με νόημα οι Financial Times.

Η νέα ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας δείχνει ότι οι τριβές με τους Ευρωπαίους εταίρους μπορεί να μην περιοριστούν στην οικονομική πολιτική, αλλά και να επεκταθεούν και στην εξωτερική πολιτική, καθώς αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση της Ε.Ε. να εξετάσει διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Όπως αναφέρει το  euro2day ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει εγκρίνει την ανακοίνωση των επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ε.Ε. με την οποία ζητούσαν από τους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν επέκταση των κυρώσεων σε αντίδραση για την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, την οποία οι ΗΠΑ αλλά και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη αποδίδουν στους αυτονομιστές που στηρίζονται από τη Ρωσία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα ότι η Μόσχα προσπαθεί να καταστήσει «οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένες» κάποιες βαλκανικές χώρες
Η ανακοίνωση από την Ελλάδα εγείρει ερωτήματα ως προς το εάν η νέα κυβέρνηση, στην οποία ηγείται το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, θα στηρίξει τις υπάρχουσες κυρώσεις της Ε.Ε. -όπου περιλαμβάνεται απαγόρευση σε άδειες visa, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ρώσων αξιωματούχων και αυτονομιστών που στηρίζονται από τη Μόσχα – το Μάρτιο, όταν θα τεθούν προς αναθεώρηση.
Η παρέμβαση του κ. Τσίπρα πιθανότατα θα εντείνει τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κυρίως του Βερολίνου, αναφορικά με τη ρωσική επιρροή στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα ότι η Μόσχα προσπαθεί να καταστήσει «οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένες» κάποιες βαλκανικές χώρες.
Ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα μετά τον επίσημο διορισμό του ως πρωθυπουργού τη Δευτέρα ήταν ο Αντρέι Μασλόφ, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, ο οποίος παρέδωσε συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Νικολάι Φιοντόροφ, υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας, δήλωσε στις 16 Ιανουαρίου πως εάν το βάρος του χρέους αναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, τότε το Κρεμλίνο θα βοηθήσει την Αθήνα αίροντας την απαγόρευση στις εξαγωγές τροφίμων από την Ελλάδα, που είναι ένα από τα μέτρα τα οποία θέσπισε η Μόσχα σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δώσει μία γεύση των τοποθετήσεών του για θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι ευρωβουλευτές του, από τις εκλογές του Μαΐου, έχουν υιοθετήσει αρκετές φιλορωσικές θέσεις, ψηφίζοντας μάλιστα κατά της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε.
Ο Κώστας Ήσυχος, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και νυν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, πριν από έναν χρόνο χαρακτήρισε τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία «νεοαποικιακή βουλιμία» και επαίνεσε τις προσπάθειες των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
Το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 απαιτούσε έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και κλείσιμο της ναυτικής βάσης στην Κρήτη.
Έκτοτε ωστόσο, το κόμμα είχε ρίξει κάπως την εχθρική του στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ, καθιστώντας σαφές ότι η πρωταρχική προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί η ανακούφιση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους και να εγκαταλειφθεί η πολιτική λιτότητας.
Αν και μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είχε συχνά ένθερμες σχέσεις με τη Ρωσία -και τη Σοβιετική Ένωση- ανεξαρτήτως της πολιτικής χροιάς της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο χώρες πολιτιστικά είναι κοντά, έχουν κοινή θρησκεία, ενώ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Αριστεροί Έλληνες είχαν αντιαμερικανική και αντιιμπεριαλιστική στάση, πλησιάζοντας πολύ στις θέσεις της Μόσχας.
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.