Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ CIA ΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


ΒΑΣΑΝΗΣΤΗΡΙΑ CIA

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ το θέμα των Σκοπίων εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα με τις αμερικανικές πιέσεις που αναμένεται να ενταθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα για την αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας με κάθε μέσο του τεχνητού αυτού κρατιδίου, οι νέες αποκαλύψεις από την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δίνουν μια ξεχωριστή διάσταση, για πολλούς βέβαια γνωστή εδώ και χρόνια, στην δημιουργία του κράτους των Σκοπιών καθώς και για τους πραγματικούς λόγους που οι ΗΠΑ επιμένουν στην στήριξη του. Σύμφωνα λοιπόν με την ετήσια αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2014, εδώ και χρόνια στην περιοχή των Σκοπίων εδρεύει ένα από τα μεγαλύτερα κολαστήρια, δηλαδή φύλακες βασανιστηρίων, της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, CIA.

Macedonia-square-Skopje-Macedonia-634x422
Όπως αναφέρεται στην ετήσια αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, στα Σκόπια λειτουργούν μυστικές φυλακές της CIA στις οποίες διενεργούνται εδώ και χρόνια βασανιστήρια σε «επίλεκτους» κρατούμενους που έχουν συληφθεί με γκαστερικές μεθόδους από την αμερικανική μυστική υπηρεσία. Εκτός από τα Σκόπια, όπως αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και μια σειρά άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως Πολωνία, Ρουμανία, Λιθουανία, δηλαδή όλες οι χώρες που αποτελούν την αιχμή της αντιρωσικής πολιτικής των Αμερικανών στην ανατολική Ευρώπη, φιλοξενούν στα εδάφη τους μυστικά κολαστήρια της CIA.
Fvto
Η περίπτωση των Σκοπιών είχε γίνει γνωστή για πρώτη φορά το 2004 από την υπόθεση του Γερμανού υπηκόου λιβανέζικης καταγωγής, Khalend Al Masri. Η υπόθεση αυτή που έγινε επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου, αποκαλύφτηκε τον Ιανουάριο του 2004 και ο λόγος που αποκαλύφτηκε ήταν ακριβώς γιατί επρόκειτο για Γερμανό υπήκοο. Συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου του 2004 καταγράφηκε τότε η εμφάνιση ενός Boeing 737, της CIA, στο αεροδρόμιο Son Sant Joan, της Μαγιόρκας. Το αεροσκάφος έρχονταν από το Αλγέρι και την επομένη μέρα αναχώρησε με κατεύθυνση τα Σκόπια όπου λέγεται ότι μετέφερε ένα Γερμανό πολίτη Λιβανέζικης καταγωγής, ονόματι Khalend Al Masri. Ο Masri, όπως ο ίδιος κατήγγειλε στη συνέχεια, είχε πέσει θύμα απαγωγής από Αμερικανούς πράκτορες που τον μετέφεραν στις μυστικές φυλακές των Σκοπίων όπου και βασανίστηκε για να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την Αλ Καιντα. Όταν τελικά οι ανακριτές του αντελήφθησαν ότι δεν γνωρίζει τίποτα, τον άφησαν ελεύθερο σε μια συνοριακή περιοχή μεταξύ Σκοπίων και Αλβανίας. Ο Masri αφού κατάφερε και γύρισε στην Γερμανία στη συνέχεια κατήγγειλε την περίπτωση του. Εντωμεταξύ όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο όλες οι πτήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών είχαν γίνει αντιληπτές από τους κατοίκους της Μαγιόρκας, οι οποίοι υπέβαλαν μηνύσεις στις ισπανικές αρχές. Μετά μάλιστα από σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας, Diario de Mallorca, οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας ερεύνησαν την πιθανότητα χρήσης του αεροδρομίου της Μαγιόρκας και από άλλα αεροσκάφη της CIA. Η έρευνα απέδειξε ότι μεταξύ Ιανουαρίου του 2004 και Ιανουαρίου του 2005, τέσσερα ύποπτα αεροσκάφη έκαναν στάση στο Son Sant Joan και ότι το αεροδρόμιο της Μαγιόρκας μπορεί να το έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 10 διαφορετικά αεροσκάφη της CIA. Ορισμένες πτήσεις ανακαλύφτηκαν ότι έρχονταν από την Λιβύη και κατευθύνονταν προς τα Σκόπια και την Ρουμανία μεταφέροντας κρατουμένους.
Αυτό το θέμα των μυστικών φυλακών -κολαστηρίων της CIA είχε γίνει ευρύτερα γνωστό με ένα δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, Washington Post στις 3 Νοεμβρίου του 2005, όπου αποκάλυπτε ότι ευρωπαϊκά κράτη μεταξύ των οποίων και τα Σκόπια φιλοξενούν στο έδαφος τους μυστικά ανακριτικά κέντρα της CIA, ενώ αεροδρόμια ευρωπαϊκών χωρών χρησιμοποιούνται με μυστικό τρόπο σαν ενδιάμεσοι σταθμοί πτήσεων μεταφοράς κρατουμένων, κυρίως ύποπτων για συμμετοχή τους στην οργάνωση Αλ Κάϊντα. Τα δημοσιεύματα ενέπλεκαν χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και κυρίως τα Σκόπια Ρουμανία, και Πολωνία, αλλά και της δυτικής Ευρώπης, γεγονός που δημιούργησε τότε αρκετές παρενέργειες σε ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Σίγουρα όλες αυτές οι αποκαλύψεις με την έκθεση για το 2014 της Διεθνούς Αμνηστίας, δίνουν και μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση για την ύπαρξη αυτού του τεχνητού κρατιδίου των Σκοπίων που έχει κατηγορηθεί εκτός των άλλων και για κέντρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για διεθνές κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, για κέντρο της τουρκικής μαφίας και αλλά πολλά. Κράτος δηλαδή με πολλά «μαργαριτάρια» που εκτός των άλλων έχει και… την ψύχωση της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.