Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

«Εμείς εκλογές, άλλοι μοιρασιές»


 Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

ΕΜΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κάποιος βγήκε στις μέρες μας με ένα ταγάρι στην πλατεία και φώναζε ..
-δίνω δωρεάν από τα καλά που έχω στο ταγάρι μου …πουλάω τζάμπα Αγάπη για Πίστη και Ελλάδα
Δεν πλησίασε κανείς…
Άλλος βγήκε στην ίδια πλατεία με ένα διαφορετικό ταγάρι και διαλαλούσε την πραγμάτεια του…
– Πουλάω τοις μετρητοίς ομόλογα Γερμανικά ,σύνθετα τραπεζικά προϊόντα ,σίγουρη παραμονή στην ΕΕ, καλοπέραση, βόλεμα και τεχνογνωσία λαμογιάς

Σε δευτερόλεπτα τα ξεπούλησε όλα……
ΑΛΛΟΙ ΜΟΙΡΑΣΙΕΣ
Τα μάθατε τα νέα;
Κάποιοι θέλουν να μετονομάσουν τον περιβόητο ¨επί χάρτου¨ υλοποιηθέντα αγωγό Φ.Α Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη σε αγωγό Φ.Α Κωνσταντινούπολη- Αλεξανδρούπολη.
Έτσι από τα πλέον επίσημα χείλη του Ρώσου Πρωθυπουργού ακούμε «Έχουμε ως αφετηρία μας το γεγονός ότι το σύμφωνο διαμετακόμισης για τη διοχέτευση αερίου στην Ε.Ε. μέσω της Ουκρανίας τερματίζεται το 2019, οι ποσότητες φυσικού αερίου για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα παρέχονται από την Ελλάδα που θα υποδέχεται τον αγωγό που θα κατασκευαστεί στην Τουρκία», τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Αλεξάντρ Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο από κοινού με τις χώρες καταναλωτές να λάβει σε συντομότατο χρόνο απόφαση ανάπτυξης των δικών της υποδομών, ώστε οι αντίστοιχες ποσότητες φυσικού αερίου να φθάσουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές».
¨Η Ουκρανία τελείωσε για την Ρωσία ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου. Η ζωή συνεχίζεται, υπάρχει μια σειρά από άλλες ιδέες. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους, αλλά υπό εκείνες τις συνθήκες, για τις οποίες θα κατορθώσουμε να συμφωνήσουμε», είπε ο Μεντβέντεφ κατά την έναρξη της σύσκεψης, αναφερόμενος στην ακύρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream¨
ΤΟ ΧΑΛΙ αυτής της δήλωσης άρχισε να στρώνεται λίγο πριν την δυσκολία ανάδειξης Έλληνα Προέδρου με συνέπεια τις εκλογές όπως τις βιώνουμε σήμερα.
¨Στις 2 Δεκεμβρίου 2014 συναντιέται ο Πούτιν με τον Ερντογάν στην Τουρκία.¨ Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Μόσχα θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά κατά 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο πλαίσιο του έργου του αγωγού Blue Stream, που είναι ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. «Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει το αέριο, τότε θα διοχετευτεί κάπου αλλού» συμπλήρωσε ο Πούτιν και έριξε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βουλγαρία καθώς η μεν πρώτη έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη της να σταματήσουν τις εργασίες κατασκευής των επίγειων τμημάτων του South Stream.
Η Μόσχα, επίσης, θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου κατά 6% για τους Τούρκους από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και έπεται συνέχεια στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών αφού είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει ένα κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα για να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο για να αντισταθμίσει την απώλεια του South Stream.
Έτσι, φαίνεται η Ρωσία πως αποκτά ένα σύμμαχο και δείχνει τα “δόντια” της στην Ευρώπη, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζεται ως διαμετακομιστικός κόμβος ενεργειακών πόρων και λόγω του Ναμπούκο (Τουρκία- Βουλγαρία- Ρουμανία- Ουγγαρία- Αυστρία). http://www.hellasforce.com/
Στις 14 Ιανουαρίου του 2015
¨Με μια δήλωση-βόμβα ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ διαγράφει από τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης την Ουκρανία ως κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και δηλώνει ότι οι αγωγοί μεταφοράς φ/α που περνούν από αυτή θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από τον ελληνοτουρκικό αγωγό φ/α!
Στη δήλωση του ο Α. Μίλερ «ενημερώνει» την Ε.Ε. ότι πλέον θα παραλαμβάνει από την Ελλάδα το φυσικό αέριο που διέρχεται αυτή τη στιγμή από την Ουκρανία και τους καλεί να προχωρήσουν στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την παραλαβή του αερίου και μάλιστα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εντός των «επόμενων ετών».
«Οι όγκοι του ρωσικού φυσικού αερίου, που περνούν μέσα από την Ουκρανία, θα στραφούν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα και η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί να κατασκευάσει υποδομές διακίνησης του φυσικού αυτού αερίου στην Ελλάδα, ώστε να είναι σε θέση να το παραλάβει στο νέο «σημείο παράδοσης-παραλαβής» από τα σύνορα με την Τουρκία», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και ανεξάρτητα από την κάθετη αναβάθμιση της Τουρκίας η οποία μεταμορφώνεται στο μεγαλύτερο κόσμο φ/α όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου αφού όλοι οι αγωγοί θα περνούν από αυτή (TAP, Μπακού- Τσεϊχάν, Turkish stream κ.α.) η Ελλάδα αποκτά κρίσιμη στρατηγική σημασία σε ότι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ε.Ε¨
Και ενώ εδώ εμείς έχουμε ΕΚΛΟΓΕΣ άλλοι ¨ονειρεύονται¨μοιρασιές.
Δεν γνωρίζουμε αν ισχύει άτυπα ή δεν ισχύει η γνωστή συνθήκη της Γιάλτας.
Όμως οι Ρώσοι έκαναν τον κόπο να εκμυστηρευτούν το γεω- στρατηγικό αυτό όνειρο τους στους Αμερικάνους;
Τα κόμματα που κατεβαίνουν στις Εκλογές κατανοούν τι ¨χοντρά γεωπολιτικά παίγνια¨ παίζονται γύρω και μέσα στη πατρίδα μας ή η όλη δραστηριότητα τους εξαντλείται στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ¨ζήτουλα¨ προς την Ευρώπη;
Ας πούμε ότι οι Ρώσοι θέλουν το καλό μας και στην προκειμένη συγκυρία όποιος θέλει το καλό μας πρέπει να τον αναδείξουμε.
Όλος αυτός ενεργειακός σχεδιασμός των Ρώσων προϋποθέτει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία λύνουν τις διαφορές τους και γίνονται πραγματικά συνεταίροι κάτω υπό την σκιά της Μόσχας.
Ταυτόχρονα προϋποθέτει ότι και οι Ευρωπαίοι συνηγορούν υπέρ του ¨συνεταιρισμού¨ αυτού με σκοπό να διασφαλίσουν την ενεργειακή αυτάρκεια τους.
Ας μην γελιόμαστε το όλο σκηνικό μυρίζει τακτικό ελιγμό…
Από την μία πλευρά η απληστία των Τούρκων, από την άλλη πλευρά η οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων και στο τέλος η Ρωσική διπλωματική σκηνή που θέλει να φορτίσει τον άξονα της Μεσογείου γιατί βλέπει την Ουκρανία να ανάβει την εαρινή περίοδο και στην γωνιά περιμένουν τα Αμερικάνικα συμφέροντα.
ΒΓΑΛΤΕ ΣΥΜΕΡΑΣΜΑ
¨ εμείς εκλογές, άλλοι μοιρασιές¨
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.