Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Το «ρήγμα της Ανατολίας» μας στέλνει τα δικά του e-mail


Καλά τι νομίζουμε ότι μόνο η τρόικα μας στέλνει τέτοιες ημέρες e- mail;
Κάποιος παλιός γνώριμος από τα έγκατα του Βόρειου Αιγαίου  δεν λέει να μας ξεχάσει και στέλνει και αυτός τέτοιες ¨ δύσκολες πολιτικές στιγμές¨ τα δικά του μηνύματα από εχθές το βράδυ.
Ενδεικτικά ¨ τα e-mail ¨ που μας στέλνει…

03-12-2014, 19:15, 2.4 R, 40 χλμ Ανατολικά του Πολύγυρου Χαλκιδικής
03-12-2014, 15:50, 2.1 R, 28 χλμ Βόρεια της Αλοννήσου
03-12-2014, 15:43, 2.1 R, 20 χλμ Βορειοανατολικά της Σκιάθου
03-12-2014, 14:28, 2.8 R, 32 χλμ Νότια του Άθου
03-12-2014, 01:51, 2.5 R, 48 χλμ Ανατολικά – Νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης
03-12-2014, 10:32, 2.2 R, 48 χλμ Νότια – Νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης
02-12-2014, 22:15, 4.0 R, 36 χλμ Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης
02-12-2014, 04:22, 2.8 R, 58 χλμ Νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης.
Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο γνώριμος;
¨H λιθοσφαιρική πλάκα της Aνατολίας, η οποία περιλαμβάνει το γνωστό ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει δύο κύρια τμήματα, το Βόρειο και το Νότιο τμήμα και που έδωσε το μεγάλο σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999, κινείται με γρήγορο ρυθμό με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Aιγαίο πέλαγος.¨
Τις τελευταίες στιγμές η σεισμική δραστηριότητα κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας ( νότιο τμήμα) δεν επικεντρώνεται σε κάποια ευρύτερη  περιοχή με κύριο σεισμό και μετασεισμούς , όπως έγινε στον κύριο σεισμό των 6,3 R της 24 Μαίου  του 2014 της Λήμνου. Αλλά παρατηρείται μια ευαισθητοποίηση από τον κόλπο του Σάρου , ανοικτά της Αλεξανδρούπολης μέχρι  και την Σκιάθο.
Σε τέτοια ρήγματα  που δίνουν καταστρεπτικούς σεισμούς όπως αυτόν του 1999 στην Κωνσταντινούπολη αυτά τα πράγματα δεν είναι και τόσο ασυνήθιστα.
Όμως τα πραγματικά e –mail τα παίρνουμε από την επικαιρότητα.
Μπορεί οι τιμές των ενεργειακών αγαθών να κατρακυλούν στο γεω-οικονομικό παιχνίδι που παίζεται. Παρόλα αυτά κάποιοι θέλουν να πειραματισθούν με την σύγχρονη τεχνολογία και τα ρήγματα που συνήθως κρύβουν στα γειτονικά γεωλογικά αντίκλινα τους αμύθητους ενεργειακούς θησαυρούς.
Το παράδειγμα της Κύπρου που φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλους ενδιαφερόμενους γεωπολιτικούς παίκτες σε ενεργειακές περιοχές.
¨Πρόταση για «σεισμογραφικές» και άλλων τεχνολογιών έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη στεριά, στις ελεύθερες περιοχές, βρίσκεται ενώπιον της Κυβέρνησης ( Κύπρος) και εξετάζεται από το Υπουργείο Ενέργειας. Πρόκειται για υπερσύγχρονη νέα τεχνολογία με την οποία οι έρευνες και η αποτύπωση του υπεδάφους, σε βάθος μέχρι και 6.000 μέτρα περίπου, γίνεται με εναέρια μέσα, μικρά αεροπλάνα, που διαθέτουν εξοπλισμό με ειδικά συστήματα και αισθητήρες.
Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», υποβλήθηκε από την αμερικανική εταιρεία NEOS GeoSolutions, που το τελευταίο δίμηνο πραγματοποιεί παρόμοιες έρευνες σε περιοχές του Λιβάνου, που κρίθηκαν ασφαλείς υπό τις πολιτικές περιστάσεις για τέτοιες πτήσεις.
Η πρόταση προβλέπει ότι θα γίνουν από αέρος αποτυπώσεις του υπεδάφους για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου, με τέσσερις διαφορετικές μεθόδους και συστήματα υπερσύγχρονων αισθητήρων, δηλαδή μαγνητική, ηλεκτρομαγνητική, ραδιομετρική και μαγνητοτελλουρική.
Να το πούμε λίγο πιο χοντρά ¨από πάνω να μας ψεκάζουν και από κάτω να μας τραντάζουν¨… ¨Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρά¨ κατά τον Ντίνο Ηλιόπουλο
 Όμως περιμένουμε τα αμέσως επόμενα 24ωρα να πάρουμε ένα δυνατό  γεωπολιτικό e-mail  από το ¨ ρήγμα της καθ ημάς   Ανατολίας¨ και αυτό έχει να κάνει με τις ληστρικές επιδιώξεις των γειτόνων  και σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα μας.
Ποιος που τελεί σε μνημονιακή φάση μπορεί να διαχειριστεί το παρακάτω;
¨Την ευκαιρία να θέσουν στον αρμόδιο αξιωματούχο της ΕΕ το θέμα της κατασκευής αγωγού που θα φέρνει το κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη θέλουν να έχουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ( Κύπρου- Ισραήλ)  και της Ελλάδας στο περιθώριο της συνόδου των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας στις 9 Δεκεμβρίου, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
¨Ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ έχει ήδη θέσει το θέμα σε υπουργική σύνοδο στη Ρώμη και είχε μια πρώτη επαφή με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ για την ενεργειακή ένωση Μάρος Σέφκοβιτς. Με τον κ. Σέφκοβιτς ελπίζεται πως θα υπάρχει αναλυτικότερη συζήτηση στις 9 του μηνός, καθώς το έργο απαιτεί κοινοτική χρηματοδότηση.
Σύμβουλος του κ. Σαλόμ λέει στην Guardian ότι με την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, «τα άστρα έχουν ευθυγραμμιστεί» ευνοώντας την επιδίωξη των τριών χωρών σε αυτή τη συγκυρία.¨
Λοιπόν τα «τα άστρα έχουν ευθυγραμμιστεί»…
Το¨ γεωπολιτικό  ρήγμα της Ανατολίας¨  έχει ενεργοποιηθεί…
Ο Τούρκος έχει εξαγριωθεί…
Να δούμε ποιος  τελικά θα πληρώσει τον λογαριασμό;
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.