Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Τα γεγονότα στο Ιράκ έχουν σκοπό να αποκόψουν την Συρία από το Ιράν για την τελική επίθεση;



Σύντομες αναφορές για την πτώση της Μοσούλης, του Ιωάννη Μιχαλέτου
Πληροφόρηση
- Στην έφοδο στη Μοσούλη δεν συμμετείχαν μόνο οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), αλλά και ικανός αριθμός Σαουδαράβων μισθοφόρων από διάφορα Σουνιτικά καθεστώτα.
- Οι Κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται σε συνεννόηση με αυτούς και δεν προβάλλουν αντίσταση

- Ο τακτικός  σκοπός είναι η προέλαση έως τα περίχωρα της Βαγδάτης
- Επιπλέον ο πλήρης έλεγχος της συνοριογραμμής Συρίας-Ιράκ
- ο αντικειμενικός σκοπός είναι η αποκοπή Τεχεράνης-Δαμασκού μέσω Ιράκ.
- Η επιδιωκόμενη αποσταθεροποίηση του Πακιστάν που εκτυλίσσεται την παρούσα φάση συνδέεται ευθέως με τα τεκταινόμενα στο Ιράκ
- Υπάρχει τεράστια κινητικότητα τρομοκρατών στη Σομαλία με μετακινήσεις ατόμων προς το Σουδάν αλλά και τη Λιβύη
- Παραλλήλως η Μπόκο Χαράμ της Νιγηρία βρίσκεται σε φρενίτιδα εισαγωγής οπλισμού από τη Λιβύη
- Ο συνδυασμός των τριών παραπάνω σε σχέση με τη Μέση Ανατολή θα καταστεί ευκρινής όταν αρχίσουν οι επιχειρήσεις στην Αίγυπτο και ειδικότερα στο Σουέζ

Εκτιμήσεις


- Τέτοιου είδους επιχείρηση είναι λογικό να έχει τουλάχιστον την ανοχή των ΗΠΑ, με τις τελευταίες όμως να έχουν χάσει τον έλεγχο των πρωτοβουλιών που είναι πλέον στο χέρι της Σαουδικής Αραβίας.
- Ο μείζων σκοπός είναι ο αποκλεισμός ανεφοδιασμού του Συριακού στρατού από το Ιράν, αλλά και το Ιράκ
- Εν συνεχεία και εάν εφόσον επιτευχθεί ο ανωτέρω σκοπός θα υπάρξει συνδυασμένη επίθεση με συμβατικές δυνάμεις και αντάρτες στη Συρία από τρεις κατευθύνσεις (Τουρκία, Ιορδανία, Ιράκ)
- Υπάρχουν πολλές πιθανότητες άνω του 50% για ολική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή καθότι η εμπλοκή του Ιράν αλλά και η επιβίωση του Ιράκ ως ενιαίας χώρας κρέμονται από μια κλωστή, ενώ υπάρχουν σοβαρότατες διχογνωμίες μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ-Συρίας-Τουρκίας
- Η Ρωσία κρατά επαμφοτερίζουσα στάση- μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, "λύνει" τα χέρια της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά και στο Καύκασο. Επιπλέον η επιπόλαιη στάση της Ουάσινγκτον μπορεί να τη σύρει σε περιπέτειες άνευ προηγουμένου στη Μέση Ανατολή.
Μάκρο-ιστορική αναλυτική προσέγγιση
Εν κατακλείδι, ένα ακόμα σοβαρό επεισόδιο λαμβάνει χώρα στον "εκατονταετή πόλεμο" 1914-2014 για τον έλεγχο του πετρελαίου στον πλανήτη.
Σ.Σ.
(1) Ο 20ος αιώνας και οτιδήποτε μπορεί να αποκληθεί ως "Μοντέρνος Δυτικός πολιτισμός", "τεχνολογία"," καταναλωτική κοινωνία", "επικράτηση της Δύσης", κ.α. είναι απότοκο του ελέγχου του πετρελαίου το οποίο αποτελεί το "αγαθό των αγαθών" μέσω του οποίου διασφαλίζονται οι μετακινήσεις, η αγροτική παραγωγή (λιπάσματα, φυτοφάρμακα), τα χημικά, τα υφάσματα, τα πλαστικά, τα βιομηχανικά αγαθά, εν ολίγοις οτιδήποτε ενυπάρχει ως οικονομική δραστηριότητα στον πλανήτη. Το πετρέλαιο είναι το βασικό συστατικό σχεδόν όλων των προϊόντων στη σύγχρονη οικονομία. Ουσιαστικά η ίδια η Οικονομία είναι δημιούργημα της πετρελαϊκής εποχής.
Εάν και σε ότι αφορά τις μετακινήσεις και τη θέρμανση, ενδεχομένως στο μέλλον να εξασφαλιστούν τεχνολογίες υπέρβασης των υδρογονανθράκων, σε ότι αφορά στο ζωτικό τομέα της αγροτικής παραγωγής για να τραφούν πάνω από 6,5 δις. κάτοικοι του πλανήτη, ή σε ότι αφορά όλη τη γκάμα καταναλωτικών αγαθών-δεν υφίσταται υπέρβαση του πετρελαϊκού μοντέλου ως τη βασική συνιστώσα της ζωής του πλανήτη και ως εκ τούτου της παγκόσμιας κυριαρχίας οποιασδήποτε δύναμης ελέγχει είτε την παραγωγή του, είτε τη ροή του.
(2) Ο εκατονταετής πόλεμος εκκινήθηκε το 1914 και η πρώτη φάση διήρκεσε μέχρι το 1918.Μετά από την ανάπαυλα του Μεσοπολέμου η δεύτερη φάση κράτησε μεταξύ 1939-1945. Εν συνεχεία η τρίτη φάση διένυσε μεταξύ 1945-1989 και έληξε με τη φαινομενική νίκη του λεγόμενου Αγγλοσαξωνικού παράγοντα με τη ζωτική βοήθεια του οίκου των Σαούντ και του Σουνιτικού στοιχείου με βασική παράμετρο την ρυθμιστική ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.
Η τέταρτη φάση του πολέμου άρχεται το θέρος του 1990 και διαρκεί έως τις μέρες μας.
rimse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.