Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ουκρανία:O χάρτης με τις εστίες εξέγερσης κατά του φασιστικού καθεστώτος του Κιέβου.- Κάλεσμα στο στράτευμα από τον Γιανουκόβιτς-Martin Dempsey: «Ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να προστατεύσει τις χώρες του ΝΑΤΟ από την Ρωσία»


ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΧΑΡΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

Ουκρανία τώρα: Αυτός είναι ο χάρτης με τις εστίες εξέγερσης κατά του φασιστικού καθεστώτος του Κιέβου.
 
Όπου υπάρχουν οι σημαίες, καλύπτουν και τις γύρω περιοχές. Υπάρχουν εστίες αντίστασης και στην Δυτική πλευρά αλλά…καταπνίγονται από την τρομοκρατία και τις απειλές ναζιστών – τζιχαντιστών.
olympia.gr


Ουκρανία: Κάλεσμα στο στράτευμα από τον Γιανουκόβιτς…

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, όχι μόνο επανεμφανίστηκε, ολοζώντανος, αλλά αποδείχτηκε τελικά και λαλίστατος. Ο Γιανουκόβιτς παραχώρησε συνέντευξη τύπου στη ρωσική πόλη Ροστόφ: «Είμαι ζωντανός και παραμένω ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας», αναφώνησε, ενώπιον των δημοσιογράφων, τονίζοντας, παράλληλα, ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν πιστές στον όρκο τους και δεν θα δεχτούν «εγκληματικές», όπως τις χαρακτήρισε, διαταγές από την κυβέρνηση των πραξικοπηματιών του Κιέβου.
Ο Γιανουκόβιτς κατηγόρησε το νέο ουκρανικό καθεστώς ότι δε δίστασε να δολοφονήσει αθώους Ουκρανούς πολίτες, για να επιρρίψει την ευθύνη σε αυτόν, προειδοποιώντας, ότι αργά ή γρήγορα, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Επιτέθηκε επίσης στους Δυτικούς, κατηγορώντας τους ότιστηρίζουν ένα καθεστώς, το οποίο βάση έχει την υποστήριξη νεοναζιστικών ομάδων. «Είστε τυφλοί; Ξεχάσατε τον φασισμό», είπε, απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις των δυτικών.
Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για την δωρεά ποσού 1 δισ. δολαρίων στο νέο ουκρανικό καθεστώς, αν και η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων που κατέλαβαν την εξουσία με κίνημα, υπογραμμίζοντας ξανά, ότι ό ίδιος ήταν και παραμένει ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος ης Ουκρανίας.
Μίλησε ακόμα για την αντίδραση «του λαού της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας κατά του καθεστώτος του Κιέβου»: «Οι ενέργειές σας οδηγούν τον λαό της Κριμαίας να αποσχιστεί και τον λαό της ανατολικής Ουκρανίας να απαιτεί τον σεβασμό των δικαιωμάτων του με τα όπλα», είπε.
Ο Γιανουκόβιτς δεν επιδοκίμασε, αλλά ούτε αποδοκίμασε το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία, με το ερώτημα της προσχώρησης της περιοχής στη Ρωσία. Αλλά καταδίκασε τις, προγραμματισμένες για την 25η Μαΐου, προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι οι συνθήκες δεν θα του επιτρέψουν να είναι υποψήφιος. Είπε όμως, ότι σκοπεύει να επιστρέψει στο Κίεβο, αμέσως μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί.
Βάσει των λεγομένων του, είναι εμφανές ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να παίξει το χαρτί Γιανουκόβιτς, φιλοδοξώντας να νομιμοποιήσει τις ενέργειές της, ειδικά στην ζωτική σημασία για αυτή, περιοχή της Κριμαίας.
defence-point.gr
Martin Dempsey: «Ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να προστατεύσει τις χώρες του ΝΑΤΟ από την Ρωσία»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών



Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή δήλωση του αμερικανού αρχηγού του μεικτού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Martin Dempsey, « ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για την προστασία των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, εάν η κρίση στην Ουκρανία το απαιτήσει».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και στο τηλεοπτικό κανάλι PBS για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση, ο στρατηγός Dempsey δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό απαιτεί την εξέταση όλων των παραμέτρων μέσω συζήτησης αλλά εξαρτάται ανάλογα και με το πώς η κατάσταση θα εξελιχθεί.
«Αλλά θέλω να θυμάστε, έχουμε υποχρεώσεις προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι εάν προκύψει οποιαδήποτε «κατάσταση», εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας» απάντησε ο Dempsey στον αμερικανό δημοσιογράφο.
Ο στρατηγός δήλωσε επίσης ότι, κατά τη γνώμη του, αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να εισβάλει σε ένα κυρίαρχο κράτος με το πρόσχημα της προστασίας των εθνοτικών Ρώσων στην Ουκρανία, θα βρεθούν υπό την απειλή αποσταθεροποίησης ολόκληρη η Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, οι Ρώσοι στρατιώτες των μονάδων που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία προμηθεύτηκαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και πυρομαχικά και βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα όπως δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Vlad Lupan, γεγονός που «δημιουργεί μια πρόσθετη απειλή για την περιοχή».
Οι μονάδες τους βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού. Οι φόβοι ότι σε αυτή η περιοχή της Μολδαβίας, που κατοικείται κυρίως από Ρώσους και Ουκρανούς, μπορεί να ξεσπάσουν ταραχές είναι διάχυτοι στην περιοχή, αναφέρει η ρωσική εφημερίδαpoint.md/ru/novosti, και πολλά ΜΜΕ.
Ανησυχίες στην Υπερδνειστερία
Ο τοπικός τύπος στην Υπερδνειστερία αναφέρει ότι υπάρχουν ήδη αποσχιστικές τάσεις στην πόλη Tiraspol όπου φοβούνται την μεταφορά των ταραχών από την Ουκρανία στην πλευρά της Μολδαβίας, μια χώρα η οποία δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με πολλά προβλήματα λόγω του ανομοιογενούς πληθυσμού της. Η σοβαρότητα της κατάστασης καταδεικνύεται από την ενίσχυση των συνοριακών σταθμών και τον αυστηρότατο έλεγχο των διαβατηρίων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile η ουκρανική 95η Αεροκίνητη Ταξιαρχία, η οποία αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» των ειδικών δυνάμεων του στρατού της Ουκρανίας, «αναχώρησε « μυστικά» από τη βάση της στο δυτικό τμήμα της χώρας το Σάββατο το βράδυ, για «άγνωστο προορισμό». Η βάση του Zhytomyr είχε αδειάσει εντελώς αναφέρουν πηγές του ισραηλινού πρακτορείου. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί Spetsnaz οδεύoυν προς την Κριμαία, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι οδεύουν για το Κίεβο με αποστολή την φρούρηση της προσωρινής κυβέρνησης.
Σχόλιο: Η «φωτιά» της Ουκρανίας, πιθανόν θα «κατέβει « ουσιαστικά στα Βαλκάνια με ότι αυτό συνεπάγεται. Εάν ξεκινήσουν ταραχές στην Μολδαβία, το ΝΑΤΟ πιθανόν θα απαντήσει.
Υπενθυμίζεται ότι στην χώρα αυτή διαβιούν Εθνική σύνθεση (με βάση την απογραφή του 2004) Μολδαβοί: 75,8 %, Ουκρανοί: 8,4%, Ρώσοι: 5,8%, Γκαγκαούζ/ Γκαγκαούζoι (τουρκόφωνoι): 4,4%, Ρουμάνοι: 2,2 %, Βούλγαροι: 1,9%, Άλλοι: 1,3%.
Το σενάριο των αποσχίσεων πιθανόν να έχει συνέχεια αρχικά στην Β-Ε, που συνταράσσεται από διαδηλώσεις λόγω μεγάλης ανεργίας και ανέχειας. Την σκυτάλη στην συνέχεια θα παραλαμβάνει η ΠΓΔΜ, μια χώρα με τα ίδια προβλήματα, και τις δύο κοινότητες (Σλάβους-Αλβανούς) να βρίσκονται σε ένταση.
Τέλος στο Κόσοβο η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη όσο αφορά το βόρειο κομμάτι και την δεδηλωμένη ρωσική υποστήριξη στο θέμα αυτό. Γενικώς κινδυνεύει όλη η περιοχή των Βαλκανίων.Η χώρα μας προς το παρόν αποτελεί μία νησίδα ασφάλειας και ειρήνης. Αλλά σύμφωνα με μία ελληνική παροιμία « όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα θα καεί και το δικό σου».
theuniversnews.com
analystsforchange.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.