Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

AΣΣΑΝΤ ΓΙΑ OΜΠAMA : « IΣΧΥΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΙ ».

assad figaro 1



ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΣΣΑΝΤ ΣΤΗ FIGARO (ΦΩΤΟ)
Bρυξέλλες,Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά
Figaro :Είστε σε θέση να μας αποδείξετε ότι ο στρατός σας δεν ανέτρεξε στα χημικά όπλα την 21ηΑυγούστου στο προάστιο της Δαμασκού ;
BasharalAssad : Eκείνος ο οποίος κατηγορεί, οφείλει και να προσκομίζει τις αποδείξεις.Προκαλέσαμε τις ΗΠΑ και την Γαλλία να παρουσιάσουν έστω και μια απόδειξη.Οι κ.κ. Obama και Hollande ήταν ανίκανοι να το πράξουν ακόμη κι ενώπιον των λαών τους.Δευτερευόντως ας μιλήσουμε για το αν ευσταθεί λογικά αυτή η κατηγορία.Ποιό το όφελος μιας επίθεσης με χημικά όπλα τη στιγμή που η κατάσταση επί του εδάφους είναι σήμερα πολύ καλύτερη από αυτήντου περασμένου έτους;Πώς θα μπορούσε ένας στρατός, σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου, να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής τη στιγμή που προελαύνει με τα συμβατικά όπλα;Με αυτό το επιχείρημα δεν αναφέρομαι καν στο αν ο συριακός στρατός κατέχει τέτοια όπλα.
Αλλά, ας υποθέσουμε ότι ο στρατός μας επιθυμεί να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής.Είναι δυνατόν να έχει διαπράξει κάτι τέτοιο  σε μια ζώνη που ο ίδιος επιχειρεί και μάλιστα όταν οι στρατιώτες του επλήγησαν απ’ αυτά τα όπλα , γεγονός που διαπίστωσαν και οι επιθεωρητές του ΟΗΕ όταν τους επισκέφθηκαν σε νοσοκομείο; Ποιά  η λογική; Επιπλέον, είναι δυνατόν να γίνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής σε προάστιο της Δαμασκού χωρίς να σκοτωθούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων όταν αυτές οι ουσίες μεταφέρονται μέσα από τις αέριες μάζες;Όλες αυτές οι κατηγορίες βασίζονται στους ισχυρισμούς των τρομοκρατών και στις εικόνες από αυθαίρετα βίντεο που αναρτήθηκαν  στο διαδίκτυο.
Figaro :Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι έχουν καταγράψει τηλεφωνική συνομιλία ενός σύριου αξιωματούχου που παραδέχεται τη χρήση χημικών όπλων.
Bashar al Assad :Αν οι αμερικάνοι,οι γάλλοι ή οι βρετανοί διέθεταν έστω και μία απόδειξη θα την είχαν παρουσιάσει από την πρώτη ημέρα.
Figaro : Υπάρχει περίπτωση κάποιοι υπεύθυνοι του στρατούς σας να πήραν αυτήν την απόφαση χωρίς  την συγκατάθεσή σας;
Bashar al Assad :Δεν είπαμε ποτέ ότι έχουμε στην κατοχή μας χημικά όπλα.Η ερώτησή σας υπαινίσσεται ότι διαθέτουμε χημικά όπλα,κάτι που εμείς ουδέποτε ισχυρισθήκαμε αλλά και ουδέποτε επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ως κράτος. Όμως λογικά, για όσα κράτη διαθέτουν  τέτοια όπλα, υπάρχει λήψη κεντρικής απόφασης.
Figaro : Ο Barack Οbama ανέβαλε την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας.Πώς ερμηνεύετε αυτήν την απόφαση ;
Bashar al Assad : Ορισμένοι αναγνώρισαν στο πρόσωπό του, τον ισχυρό ηγέτη μιας υπερδύναμης επειδή απείλησε με πόλεμο  τη Συρία.Εκτιμάμε ότι ισχυρός άνδρας είναι εκείνος που αποτρέπει τον πόλεμο κι όχι αυτός που τον αναζωπυρώνει. Αν ο Obama ήταν όντως δυνατός θα είχε διακυρήξει :« Ομόνος δρόμος είναι αυτός των ερευνών του ΟΗΕ.Συνεπώς ας επανέλθουμε όλοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. » Αλλά ο Obama αποδείχθηκεανίσχυρος διότι υποχώρησε σε πιέσεις  από το εσωτερικό των ΗΠΑ.
Figaro :Τι θα λέγατε στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου που καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των επιθέσεων ;
Bashar al Assad :Ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να λάβει μια τέτοια απόφαση, οφείλει προηγουμένως να αναρωτηθεί τι επέφεραν οι πρόσφατοι πόλεμοι στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Σε τι οφέλησετον κόσμο η Λιβύη ,ο πόλεμος στο Ιράκ ή αλλού,τι θα αποκομίσει ο κόσμος από την ενδυνάμωση της τρομοκρατίας στη Συρία.Το καθήκον του κάθε μέλους του Κογκρέσου υπαγορεύεται από το συμφέρον της χώρας του.Ποιο θα ήταν το συμφέρον των ΗΠΑ στην αύξηση της αποσταθεροποίησης και του εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή; Ποιό θα είναι το κέρδος των αμερικανών αντιπροσώπων από τη διαιώνιση του εγχειρήματος  που εγκαθίδρυσε  ο GeorgesBush δηλαδή την εξάπλωση των πολέμων ανά την υφήλιο;
Figaro : Ποιά θα είναι η αντεπίθεσή σας ;
assad figaro
Bashar al Assad:Η Μέση Ανατολή είναι μια πυριτιδαποθήκη και σήμερα η φωτιά πλησιάζει.Δεν θα πρέπει να μιλάμε μόνο για τη συριακή αντεπίθεση αλλά και γι αυτό που μπορεί κάλλιστα να παραχθεί μετά το πρώτο χτύπημα. Κανείς δε δύναται να γνωρίζει τι θα συμβεί.Από τη στιγμή που η πυριτηδαποθήκη εκραγεί, όλος ο κόσμος θα χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.Το χάος κι ο εξτρεμισμός θα εξαπλωθούν.Υπάρχει ο κίνδυνος ενός  περιφερειακού πολέμου.
Figaro :Το Ισραήλ είναι μέσα στους στόχους της συριακής αντίδρασης ;
Bashar al Assad:Δεν φαντάζομαι να περιμένε να σας αποκαλύψω  ποιά θα είναι η απάντησή μας.
Figaro :Τι θα λέγατε στην Ιορδανία όπου εκπαιδεύονται οι αντάρτες;
Bashar al Assad:Η Ιορδανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δε θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για καμία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας.Αλλά αν δεν καταφέρουμε να εξολοθρεύσουμε την τρομοκρατία στη Συρία φυσικό είναι να περάσει και σε άλλες χώρες.
Figaro :Δηλαδή θέτετε σ’ επιφυλακή Ιορδανία και Τουρκία ;
Bashar al Assad:Το έχουμε πει επανειλημμένως και έχουμε περάσει άμεσα και  έμμεσα  το μήνυμα.Η Ιορδανία,παρά τις πιέσεις που δέχεται για να λειτουργεί ως κέντρο διέλευσης τω ανταρτών, είναι συνειδητοποιημένη.Όσο για τον Ερντογάν,με τίποτα δεν πιστεύω  ότι έχει επίγνωση των πράξεών του.
Figaro :Ποιά θα είναι η αντίδραση των συμμάχων σας,  Χεζμπολά και  Ιράν;
Bashar al Assad:Δεν θα ήθελα να απαντήσω εγώ στη θέση τους.Ωστόσο, οι δηλώσεις τους είναι σαφείς και κανείς δεν θα μπορούσε να αποσυσχετίσει τα συμφέροντα της Συρίας από αυτά του Ιράν και της Χεζμπολά.Σήμερα η σταθερότητα της περιοχής εξαρτάται από την κατάσταση στη Συρία.
Figaro :Τι προτείνετε για να σταματήσει το λουτρό αίματος στη Συρία;
Bashar al Assad:Στην αρχή η λύση θα έπρεπε να έχει εξευρεθεί μέσα από το διάλογο ο οποίος θα  εκπονούσε πολιτικά μέτρα. Σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Πολεμάμε τους τρομοκράτες.Το 80% με 90% αυτών που αντιπαλεύουμε ανήκει στην Αλ Κάιντα.Αυτοί δεν ενδιαφέρονται ούτε για  μεταρρυθμίσεις ούτε για πολιτική.Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι νατους αποτελειώσεις. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για πολιτικά μέτρα.Σήμερα η λύση είναι να σταματήσει η προώθηση  τρομοκρατών στη Συρία, η επάνδρωσή τους σε όπλα και η παροχή οικονομικής ή άλλης υποστήριξης πρωτίστως από Σαουδική Αραβία,Τουρκία,Ιορδανία,Γαλλία ,Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Figaro :Θα ήσασταν διατεθειμένος  να προσκαλέσετε τους υπεύθυνους της αντιπολίτευσης να έρθουν στη Συρία, να τουςδώσετε εγγυήσεις ασφαλείας και να τους πείτε « ας καθήσουμε όλοι μαζί να βρούμε μια λύση » ;
Bashar al Assad:Τον περασμένο Ιανουάριο αναλάβαμε μια πρωτοβουλία που εμπεριείχε όλα όσα είπατε κι ακόμη περισσότερα.Ωστόσο η αντιπολίτευση , για την οποία κάνετε λόγο, έχει κατασκευαστεί στο εξωτερικό και δεν διαθέτει καμιά λαική βάση στη Συρία.Είναι made in France,made in Qatar,αλλάσίγουραόχιmade in Syria.Ακολουθεί τις διαταγές αυτών που την κατασκεύασαν.Δεν επέτρεψαν λοιπόν στα μέλη αυτής της αντιπολίτευσης να ανταποκριθούν  στο κάλεσμά μας, ούτε σεπολιτικές λύσεις εξόδου από την κρίση.
Figaro :Η Γαλλία ενώ ήταν σύμμαχός σας στα τέλη του 2000, σήμερα είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και συστρατεύεται εναντίον του καθεστώτος σας. Πώς εξηγείτε αυτήν τη μεταστροφή ;
Bashar al Assad:Η σχέση μας με τη Γαλλία στο παρελθόν, δεν ήταν σχέση φιλίας.Αφορούσε απόπειρα της Γαλλίας ν’αλλάξει τον προσανατολισμό της συριακής πολιτικής κι αυτό καθ’υπαγόρευση των ΗΠΑ.Αυτό ήταν απόλυτα σαφές και ξεκίνησε το 2008 υπό την επιρροή του Κατάρ.Και προς διευκρίνιση,η πολιτική της Γαλλίας έναντι της Συρίας ήταν απόλυτα εξαρτημένηαπό  Κατάρ και  ΗΠΑ.
Figaro :Οι Γάλλοι βουλευτές θα συνέρθουν την Τετάρτη για να συζητήσουν τη στρατιωτική επιχείρηση της Γαλλίας κατά της Συρίας.Τι μήνυμα θα τους απευθύνετε ;
Bashar al Assad:Μετά την επιδρομή στο Ιράκ το 2003, η Γαλλία αποφάσισε να αποποιηθεί της ανεξαρτησίας της και να αποτελέσει ένανυποτελή εταίρο της αμερικανικής πολιτικής.Αυτό ίσχυε για τον Chirac και για τον Sarkozy και τώρα για τον Hollande.Το ζήτημα είναι αν η συνεδρίαση του γαλλικού κοινοβουλίου θα σηματοδοτήσει για τους γάλλους  την επανάκτηση της ανεξαρτησίας τους μέσααπό αυτήν την απόφαση . Ευχόμαστε όπως αυτό επιτευχθεί.Οι γάλλοι βουλευτές καλούνται να αποφανθούν σε σχέση με το συμφέρον της Γαλλίας.Και τους θέτω αυτήν την ερώτηση:Μπορείτε να υποστηρίξετε τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία ; Μπορείτε να ταχθείτε στο πλευρό εκείνων που όπως ο MohamedMerah σκότωσαν αθώους στη Γαλλία ;Πως η Γαλλίαδύναται να καταπολεμάει την τρομοκρατία στο Μαλί και να την ενδυναμώνει στη Συρία ;Η Γαλλία θα γίνει ένα παράδειγμα της πολιτικής των δύο μέτρων και των δύο σταθμών που προωθήθηκε από τις ΗΠΑ ; Πώς οι γάλλοι κοινοβουλευτικοί θα μπορέσουν να πείσουν τους συμπολίτες τους ότι η Γαλλία είναι κοσμικό κράτος όταν την ίδια στιγμή αλλού υποστηρίζει τη θεοκρατία. Πως ένα κράτος που επικαλείται τη δημοκρατία έχει ως  κύριους συμμάχους  κράτη που βρίσκονται στον Μεσαίωνα σαν τη  Σαουδική Αραβία;
Figaro : Για τη Συρία, η Γαλλία έχει γίνει ένα εχθρικό κράτος ;
Bashar al Assad:Οποιοσδήποτε συμβάλει στην οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη των τρομοκρατών είναι εχθρός του συριακού λαού.Στο βαθμό που η πολιτική του γαλλικού κράτους είναι εχθρική απέναντι στο συριακό λαό αυτό το κράτος θα είναι εχθρικό.Αυτή η εχθρότητα θα λήξει μόλις το γαλλικό κράτος αλλάξει πολιτική.Θα υπάρξει βέβαια αρνητικό αντίκτυπο στα γαλλικά συμφέροντα.
Figaro :Μέχρι που είστε έτοιμοι  να αγωνισθείτε;
Bashar al Assad:Έχουμε 2 επιλογές.Να πολεμήσουμε και να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εναντίον της τρομοκρατίας ή να παραδοθούμε.Εφόσον πρόκειται για πατριωτικό ζήτημα όλοι μάχονται και όλοι θυσιάζονται για αυτήν την πατρίδα.Δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ προέδρου και πολίτη.
Figaro :Μεγάλα τμήματα  εδάφους πια δεν τα ελέγχετε.Πως μπορείτε να τα ανακτήσετε;
Bashar al Assad:Το πρόβλημά μας δεν είναι ο εδαφικός έλεγχος.Δεν έχει υπάρξει ένα μέρος στο οποίο ο στρατός να θέλησε να μπεί και να μην εισχώρησε.Το πραγματικό πρόβλημα έγκειταιστην πάταξη της προώθησης των τρομοκρατών από τα σύνορα αλλά και στην αλλαγή που οι τρομοκράτες έχουν επιφέρει στην κοινωνική ζωή στις ζώνες που έχουν παρεισφρήσει.
Figaro :Τι άλλαξε από τον Μπασάρ αλ Άσσαντ που διαδέχθηκε τον πατέρα του το 2000 και που απολάμβανε της δημόσιας εικόνας τουνεαρού, σύγχρονουηγέτη, με σπουδές στη Δύση και του τωρινού Προέδρου της Συρίας που χρεώνεται τόσες βιαιότητες;
Bashar al Assad:Η εικόνα μου μεταλλάχθηκε από τα media.Η δική μου πραγματικότητα δεν άλλαξε.Ανήκωστο συριακό λαό και υπερασπίζομαι τα δίκαιά του.Είμαι ανεξάρτητος και όχι υποταγμένος σε εξωτερικές πιέσεις.Οι δυτικοί με είχαν παρεξηγήσει.Νόμιζαν ότι ένας νέος Πρόεδρος είναι κάποιος στον οποίο μπορείς να υπαγορεύσεις τα καθήκοντά του.Θεωρούσαν ότι επειδή πραγματοποίησα τις σπουδές μου στη Δύση,ότι είχα απωλέσει και την αυθεντική μου κουλτούρα.Η οπτική τους ήταν αφελής και επιπόλαιη.Δεν άλλαξα.
Figaro :Πολλοί γάλλοι δημοσιογράφοι κρατούνται στη Συρία.Έχετε νέα τους;Η εξουσία τους κρατάει;
Bashar al Assad:Αν είναι όμηροι  τρομοκρατών,απευθυνθήτε στους τρομοκράτες για τα νέα τους.Αν αντίθετα το κράτος συλλαμβάνει κάποιον για παράνομη είσοδο στη χώρα, αυτός  οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης.
Πηγές :Figaro/Μalbrunot ,SANA,ShamTimes,Systreet,INN,Alkhabar,Souriabaladi (02/09/13)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.