Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ξεκίνησε η "λάσπη" κατά της Κύπρου με δηλώσεις από Σουηδία, Αυστρία και Μάλτα.


«Τραπεζικός λογαριασμός στην Κύπρο ισοδυναμεί με «μαύρο χρήμα»»
Τη θέση πως «τραπεζικός λογαριασμός στην Κύπρο ισοδυναμεί με «μαύρο χρήμα» ή με «ξέπλυμα χρήματος»», εξέφρασε ο εμπορικός επιτετραμμένος της Αυστρίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Μπρούνο Φράιταγκ, σε αποψινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ). Ταυτόχρονα άσκησε δριμεία κριτική στην απόφαση για την Κύπρο, που κατέστρεψε την εμπιστοσύνη ότι οι καταθέσεις διασφαλίζονται έναντι επεμβάσεων του κράτους.
Χαρακτηρίζει μεγάλο λάθος την πρόθεση φορολόγησης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και σημειώνει ότι, ακόμη κι αν τώρα η κυβέρνηση αναδιπλώνεται και θέλει να προστατέψει τους μικροκαταθέτες, οι συνέπειες είναι καταστροφικές και μάλιστα πέραν της Κύπρου, διότι η ζημία έγινε και αφορά τη δημόσια εικόνα, πως τα χρήματα του καθενός δεν διασφαλίζονται πλέον έναντι επεμβάσεων του κράτους.


Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι μεγαλοεπενδυτές θα εγκαταλείψουν την Κύπρο, θεωρώντας ότι οι επιχειρήσεις θα αποδεχτούν ένα «κούρεμα», καθώς θα συνεχίζουν να έχουν φορολογικά πλεονεκτήματα, ακόμη και αν αυτά δεν είναι πλέον τόσο μεγάλα. Σε σύγκριση με την Ελλάδα, σημειώνει, -όπου επιχειρηματίες πρέπει να πληρώσουν έκτακτο φόρο, όπου περικόπτονται μισθοί και συντάξεις- το κυπριακό μέτρο είναι κατ΄αρχή λογικότερο, αλλά όχι με τον τρόπο που έγινε.
Επίσης δεν ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο «bank run», θεωρώντας πως σίγουρα κάποιοι μικροκαταθέτες θα αποσύρουν τα χρήματά τους, όταν όμως η κατάσταση ομαλοποιηθεί, θα τα επιστρέψουν.
Ως προς τις αυστριακές επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο, επισημαίνει ότι δεν πρόκειται μόνο για τράπεζες, αλλά και για εταιρείες στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορικής ή των ακινήτων. Συμπληρώνει ότι και οι επιχειρήσεις από άλλες χώρες με έδρα την Κύπρο δεν είναι απαραίτητα «offshore» εταιρείες, καθώς υπάρχουν, για παράδειγμα, γερμανοί εφοπλιστές, των οποίων τα πλοία έχουν κυπριακή σημαία, ή αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
.

Ειρωνική δήλωση του “κοτσιδάκια” Υπουργού Οικονομικών της Σουηδίας για την Κύπρο: Θα μείνουν μόνο ..οι παραλίες!


newego_LARGE_t_1101_54084227
Ο ομοϊδεάτης του Παπανδρέου με τις μπιζνες στην Τουρκία που κάθε εξάμηνο έβγαζε την Ελλάδα χρεοκοπημένη και εκτός Ευρώ, όπως όλοι οι σοσιαλφασίστες, σπεκουλαδόροι του Σόρος. Εμείς πληρώναμε, αυτοί θησαύριζαν. Υπάρχει και αστικό δίκαιο γμτ για τέτοιες δηλώσεις…
Ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ υποστήριξε σήμερα ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται αποκλειστικά στις τράπεζες και στις… παραλίες και ότι η οικονομική κρίση δεν θα αφήσει στη χώρα παρά μόνο τον τουρισμό ως πηγή εισοδήματος.
Στην Κύπρο “έχουν μόνο έναν χρηματοπιστωτικό τομέα και παραλίες. Τώρα που ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε πορεία κλεισίματος, δεν θα έχουν παρά μόνο τις παραλίες”, είπε ο Μποργκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Σβένσκα Ντάγκμπλαντεντ.
“Η Ευρώπη έχει βαθιά και δομικά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν μέσω της αναδιοργάνωσης του κοινωνικού μοντέλου στη νότια Ευρώπη”, πρόσθεσε.
olympia.gr

Υπό πτώχευση ικέτης ο Μ.Σαρρής, λέει ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας


Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σιλούνα.
Βαλέτα, Μάλτα: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναξιοπρεπές από το θέαμα ενός προσώπου σε πτώχευση που ικετεύει για βοήθεια». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σιλούνα (Edward Scicluna), τον υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, κατά τις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup την περασμένη Παρασκευή.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, στη εφημερίδα της Μάλτας «Times of Malta», υπό τον τίτλο «Κύπρος: Ένα μάθημα ζωής» («Cyprus: a lesson for life»), ο κ. Σιλούνα αναφέρει ότι «οι αντιθέσεις ανάμεσα στο θερμό κλίμα που υπήρχε και την πολυτέλεια που δέσποζε στο χώρο, μερικές φορές, πριν από την εκδήλωση και την κατάσταση της απελπισίας και της ανέχειας, γίνονται γρήγορα και άμεσα έντονες. Ενώ τα γενναιόδωρα άτομα μπορεί να έρθουν προς τα εμπρός για να προσφέρουν τη βοήθειά τους, ξέρουν καλά ότι ο δανεισμός χρημάτων σε κάποιο άτομο υπό πτώχευση είναι πολύ επικίνδυνο», κάνοντας έναν παραλληλισμό με το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η διάσωση ενός ατόμου που κινδυνεύει να πνιγεί και να συμπαρασύρει μαζί του και αυτόν που πάει να τον διασώσει.
«Στην Ευρωζώνη», συνεχίζει ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών «το θέαμα που αφορά μια ολόκληρη χώρα που πτωχεύει αρχίζει και γίνεται αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Την κλασική και ξεχωριστή περίπτωση της Ελλάδας ακολούθησαν σύντομα πρώτα η Ιρλανδία, μετά η Πορτογαλία, στη συνέχεια η Ισπανία και τώρα η Κύπρος. Κάθε μία έχει τη δική της ιστορία να πει, αλλά όλες αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν ξεκάθαρα ένα μάθημα σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Μάλτας».
Για την Κύπρο, ο κ. Σιλούνα αναφέρει ότι αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση όχι τόσο σε σχέση με τα στοιχεία που την οδήγησαν στην οικονομική κρίση, αλλά ως μια «περιπτωσιολογική μελέτη» για το πώςένα μικρό μεσογειακό κράτος-μέλος της ΕΕ αναμένεται να αντιμετωπιστεί (από τους εταίρους του) «εάν ποτέ έχει την ατυχία να ζητήσει βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης».
Ειδικότερα για τη διαπραγμάτευση που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στο Eurogroup, σημειώνει ότι καθόταν δίπλα από τον ομόλογό του της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απέναντί τους βρισκόταν ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής. «Αυτό μου θύμισε μια αναπόφευκτη υπερατλαντική πτήση, όπου δεν επιτρέπεται να κινηθεί κανείς από τη θέση του, παρά τα γεύματα και τα ποτά που σου προσφέρουν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτού του ατελείωτου ταξιδίου», γράφει χαρακτηριστικά για να δείξει πόσο επίπονη ήταν η διαπραγμάτευση.
Τονίζει πως παρά το γεγονός ότι η βοήθεια που συζητείτο για την Κύπρο ήταν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ άρα σχεδόν ασήμαντη, εντούτοις, οι Ευρωπαίοι έβλεπαν κινδύνους σε «θέματα αρχής» όπως αναφέρει. Μιλά ξεκάθαρα ότι στην περίπτωση της Κύπρου οι «κίνδυνοι» ήταν οι Ρώσοι και οι επιπτώσεις από το αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους το νησί ως φορολογικός παράδεισος και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
«Έτσι», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, «το πακέτο διάσωσης έπρεπε να δημιουργήσει ένα προηγούμενο: Να τιμωρεί τον καταθέτη και όχι τον φορολογούμενο».
Και ωμά παραδέχεται ότι «βέβαια, όπως όλες οι επιθέσεις, οι "παράπλευρες απώλειες" που θα υποστεί ο κυπριακός λαός δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν». Και ως «παράπλευρες απώλειες» χαρακτηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, την πώληση αποθεμάτων χρυσού από την Κυπριακή Δημοκρατία, το «κούρεμα» του συνόλου των καταθέσεων και την συρρίκνωση του εγχώριου τραπεζικού τομέα σε αναλογία με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε όλες αυτές τις απαιτήσεις, λέει ο κ. Σιλούνα, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης (εννοώντας τον κ. Σαρρή) συμφώνησε, όπως συμφωνεί κάποιος που του έχουν βάλει ένα πιστόλι στον κρόταφο. Χρειάστηκαν όμως 10 ολόκληρες ώρες μέχρι να πει το «ναι». Και μόλις έγινε αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαίτησε όπως όλες οι μεταφορές χρηματικών ποσών από και προς τις κυπριακές τράπεζες σταματήσουν αμέσως.
Καταλήγοντας σημειώνει ότι κανένας δε θέλει στη ζωή του να ζήσει μια τέτοια εμπειρία. «Αυτό είναι πράγματι χρήσιμο σε κάθε υπουργό Οικονομικών, ώστε να του υπενθυμίζει ότι οποιαδήποτε φορολογική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας του μπορεί να φέρει μεγάλο κίνδυνο για την οικονομική ευημερία».
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.