Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η πολυεθνική του νερού Suez (ξανα)αποτυγχάνει να λογοκρίνει το ντοκιμαντέρ FLOW.




Για δεύτερη φορά τα γαλλικά δικαστήρια δικαίωσαν την εταιρία TV Channel ARTE, παραγωγό του βραβευμένου ντοκιμαντέρ FLOW, το οποίο περιγράφει τις καταστροφικές πρακτικές των πολυεθνικών στον τομέα του νερού, ανάμεσά τους και της Suez, η οποία σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματαενδιαφέρεται για την απόκτηση της ΕΥΑΘ.
Το 2010, ένα γαλλικό δικαστήριοαπέρριψε την αγωγή δυσφήμισης της Suez ενάντια στην ταινία FLOW. Απαίτησε επίσης η Suez να αποζημιώσει τους παραγωγούς της ταινίας για τα νομικά τους έξοδα. Ανικανοποίητη από αυτή την απόφαση, η Suez άσκησε έφεση. Την περασμένη εβδομάδα, στις 27 Ιουνίου 2012, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή και δικαίωσε και πάλι τους κατηγορούμενους.

Η δεύτερη αυτή δικαστική νίκη επιβεβαιώνει το δικαίωμα των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης να ελέγχουν και να αποκαλύπτουν τις δραστηριότητες των πολυεθνικών εταιρειών, ιδίως όταν αυτές θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο σε ζωτικής σημασίας πόρους όπως το νερό.
Το ντοκιμαντέρ FLOW, βραβευμένο σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, είναι προϊόν συστηματικής έρευνας πάνω στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού σε πολλά μέρη του πλανήτη και τις επιπτώσεις της όσον αφορά την περιβαλλοντική μόλυνση, την κοινωνική ανισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μπορείτε να το δείτε (στα αγγλικά) παρακάτω:
Θυμίζουμε ότι αναμένονται από στιγμή σε στιγμή τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενάντια στην Suez και τον άλλο κολοσσό του τομέα του νερού, την επίσης γαλλική Veolia, για μονοπωλιακές πρακτικές στην γαλλική αγορά.

suez
Flow
ιδιωτικοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.