Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Αλλαγή στάσης της Γερμανίας στο θέμα της Κύπρου. Ο Σόιμπλε είχε ζητήσει την έξοδο της Κύπρου από την ΕΕ!


Ο Σόιμπλε είχε ζητήσει την έξοδο της Κύπρου από την ΕΕ!

Στο πλαίσιο εσωτερικών κυβερνητικών συσκέψεων στο Βερολίνο...
Έτοιμη να υπαναχωρήσει στο ζήτημα διάσωσης της Κύπρου, φέρεται η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», στο οποίο ωστόσο επισημαίνονται οι επιφυλάξεις που διατηρεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο υπουργός, αναφέρεται στο άρθρο, είχε μάλιστα συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη. Η τελική συμφωνία πάντως αναμένεται τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλαγή στάσης έρχεται έπειτα από πιέσεις που άσκησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι δεν ισχύει το επιχείρημα περί μικρής συστημικής σημασίας της Κύπρου για το σύνολο της Ευρωζώνης. Η εφημερίδα, επικαλούμενη γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, αναφέρει ακόμη ότι «η πιθανότητα να δοθεί τελικά στήριξη στην Κύπρο ενισχύεται και από τη διάθεση που πλέον διαπιστώνεται από την πλευρά της Λευκωσίας, για εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, οι δανειακές ανάγκες της χώρας φαίνεται ότι τελικά είναι μικρότερες από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί» .
Όπως επισημαίνει, πάντως, η έγκυρη γερμανική εφημερίδα, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες σε σχέση με το εάν η καγκελάριος Μέρκελ θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ένα πακέτο στήριξης προς την Κύπρο, καθώς τα γερμανικά κόμματα έχουν ήδη αντιδράσει στην προοπτική να διασωθούν οι κυπριακές τράπεζες.
«Οι επιφυλάξεις σχετίζονται με το γεγονός ότι οι τράπεζες προσέλκυσαν με τη χαμηλή φορολογία κεφάλαια στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μισή καρδιά το ξέπλυμα χρήματος, κυρίως από Ρώσους καταθέτες» αναφέρει η SZ.
Στο πλαίσιο εσωτερικών κυβερνητικών συσκέψεων στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της SZ, είχε θέσει και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από τη νομισματική ένωση, με το επιχείρημα ότι δεν είναι συστημικά σημαντική, ώστε να απειλήσει το συνολικό οικοδόμημα.
Όσοι πάντως υποστηρίζουν τη διάσωση της χώρας τονίζουν ότι η αξίωση της Λευκωσίας να λάβει βοήθεια είναι θεμιτή, ενώ επισημαίνουν ότι, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, η κρίση θα επιστρέψει με σφοδρότητα στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα δε με έγγραφο του Eurogroup, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, οι σχετικές συζητήσεις είναι αρκετά προχωρημένες και ένα πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να επιτευχθεί τον Μάρτιο.
Πηγή

Αλλαγή στάσης της Γερμανίας στο θέμα της Κύπρου

berlin1Η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» δημοσιεύει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να έχει υπαναχωρήσει από τη σκληρή και άκαμπτη στάση της στο θέμα του ευρωπαϊκού πακέτου βοηθείας για την διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ως αιτία της υπαναχώρησης φέρονται οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB), της Επιτροπής και άλλων Ευρωπαίων εταίρων.
Βάσει γεωπολιτικών δεδομένων, όμως, και με το σκεπτικό ότι η Ρωσία διαδραματίζει πλέον βαρύνοντα ρόλο στις όποιες εξελίξεις, είμαστε σίγουροι πως το Κρεμλίνο «έχει βάλει το χεράκι του». Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρος και η ανακάλυψη κοιτασμάτων δεν αφήνουν αδιάφορες Ευρώπη και Ρωσία, η οποία, μετά και την επικοινωνία Πούτιν-Χριστόφια, δείχνει διατεθειμένη να συνεισφέρει στην οικονομική διάσωση της ελληνικής Μεγαλονήσου.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το ΠΥΓΜΗ.gr δικαιώνεται, όταν έγραφε ότι η ρώσο-γερμανική προσέγγιση ανοίγει νέους ορίζοντες. Ευχόμαστε η Ελλάδα να κατανοήσει την εν λόγω πραγματικότητα.
Η.Π.Α., Ρωσία, Γερμανία και Ελλάδα
Αναζητούνται πολιτικοί στην Ελλάδα για να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη
Για να ξεφύγει η Ελλάδα από την γερμανική λιτότητα πρέπει να γίνει αμερικανικό προτεκτοράτο;
pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.